Вівторок, 17.09.2019, 17:12
Вітаю Вас Гість | RSS

Линовицька ЗОШ І-ІІІ ступенів

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 60
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Смачно , а чи корисно ?

             Проблема вживання продуктів, що містять консерванти, та генетично модифікованих .

На сьогоднішній день, сучасний ринок харчових продуктів характеризується досить широким діапазоном вибору, як в асортименті, так і в цінових категоріях товару. Але чи виправдовує пропозицію попит, і чи дійсно свобода вибору така абсолютна, як це здається? 
Вибір того чи іншого роду продуктів харчування обумовлений на сьогоднішній день декількома чинниками: 
а) образ життя споживача;
б) його платоспроможність;
в) стан здоров'я і пов'язані з цим обмеження в їжі.
Е-стандарти
Буква «Е» на етикетці складу того або іншого продукту харчування позначає відповідність європейському стандарту живлення, а цифровий індекс - сам вигляд добавки. Колись, назви цих хімічних речовин вказувалися у складі продуктів повністю, але унаслідок об'ємності назв була проведена заміна на буквенно-цифирный код.
На сьогоднішній день не лише на території РФ, України, але і в Європі використання Е-добавок у виробництві продуктів харчування заборонене. Але лише деяких.
Правом заборонити використання тої чи іншої Е добавки наділена Європейська комісія, а перевірки на місцях, тобто на території харчових підприємств і магазинів проводить так звана інспекція продовольчо-ветеринарної служби і то - не скрізь.

Яким же чином працює дана система?
Випробування Е-добавок проводяться на тваринах і на людях в акредитованих європейських лабораторіях. При відсутності негативних наслідків і впливів на організм добавки включають в список дозволених. А виявленні, при перевірці, інспекторами продовольчо-ветеринарних служб продуктів харчування до складу яких входять заборонені Е-компоненты, - проводиться вилучення. Періодичність такого роду перевірок проводиться один раз на півроку. Тобто в інші шість місяців за відсутності даних про шкоду тієї або іншої добавки на підставі досліджень, люди споживають в їжу невідомо що. Іронія такого „сценарію” на цьому не закінчується. Забороняються Е-компоненты за наявності загрози для життя, наприклад ті, які приводять до летальних наслідків. У тіні залишається велика маса інших, або мало вивчених, або тих що не визнані як «небезпечні». Тобто, якщо консерванти всесвітньо не визнані смертельними для вжитку в їжу, то вони можуть вважатися безпечними. І це не єдиний приклад, що викликає, щонайменше, сумніви. Ось деякі приклади подібних Е-элементів, що додаються до складу продуктів харчування у наш час:

Е102 - тартразин - фарбник. На території нашої країни дозволений, але заборонений на території Європейського Союзу.
Дія на організм:
- харчова алергія.
Продукти харчування з вмістом тартразину: кондитерські вироби, цукерки, морозиво, напої.

Е128 - червоний фарбник Red 2G з канцерогенним ефектом, що використовується при виробництві сосисок з вмістом зернових і бобових, виробів з подрібненого м'яса. Він додає рожевий колір продукту. Є генотоксичним з'єднанням, тобто такий, що має здатність викликати зміни в генах. Е128 заборонений для вжитку!
Дія на організм (довгостроковість періоду прояву реакції після моменту вживання):
- онкологічні захворювання;
- аномалії розвитку плоду;
- природжені патології.
Продукти з вмістом червоного фарбника Red 2G: ковбаси і сосиски (особливо дешеві).

Е216 і Е217 - консерванти (пропиловий ефір і натрієва сіль).
Дія на організм:
- харчові отруєння.
Продукти харчування з вмістом даного консерванта: цукерки, шоколад з начинкою, м'ясні продукти, покриті желе паштети, супи і бульйони.

Е250 - нітрит натрію - фарбник, приправа і консервант, що використовується для сухої консервації м'яса і стабілізації його червоного кольору. Е250 дозволений до використання але заборонений в ЄС.
Дія на організм:
- підвищена збудливість нервової системи у дітей;
- кисневе голодування організму (гіпоксія);
- зменшення вмісту вітамінів в організмі;
- харчові отруєння з можливим летальним результатом;
- онкологічні захворювання.
Продукти з вмістом нітриту натрію: бекон (особливо смажений), солонина, сосиски, шинка, копчене м'ясо і риба. 

Е320 - антиоксидант для уповільнення окислювального процесу в жирових і масляних сумішах (вважається небезпечним для здоров'я).
Дія на організм:
- зростання вмісту холестерину в організмі.
Продукти харчування з вмістом антиоксиданту Е320: деякі продукти з вмістом жиру; жувальні гумки.

Е400-499 - загусники, стабілізатори для підвищення в'язкості продукту (більшість з них заборонені).
Дія на організм:
- захворювання травного тракту. 
Продукти з вмістом цих видів Е-добавок: йогуртові культури і майонези.

Е510, Е513 і Е527 (з групи Е500-599) - емульгатори, що створюють однорідність при поєднанні незмішуваних продуктів, наприклад, води і масла.
Дія на організм:
- діарея;
- збої в роботі печінки.

Е951 - синтетичний замінник сахару.
Дія на організм:
- виснаження запасів серотиніна в корі головного мозку;
- розвиток маніакальної депресії, припадків паніки, насильства (при надмірному вживанні).
Продукти: жувальні гумки, газовані напої (особливо імпортного виробництва). 

Заборонені Е-добавки
На сьогоднішній день можна навести лише приблизний список Е-добавок, які заборонені: 
Е121 - фарбник цитрусовий червоний; 
Е123 - фарбник червоний амарант; 
Е240 - консервант формальдегід, класифікуючи який, можна віднести до тієї ж групи речовин, що і миш'як з синильною кислотою - смертельні отрути;
Е116-117 - консерванти, що активно використовуються при виробництві кондитерських і м'ясних виробів;
E924а і Е924б - так звані «покращувачі муки і хліба».
А також заборонені такі добавки: Е103, Е107, Е125, Е127, Е128, Е213-219, Е140, Е153-155, Е166, E173-175, E180, E182, E209, E213-219, E225-228, E230-233, E237, E238, Е240, E241, E252, E253, E264, E281-283, E302, E303, E305, E308-314, E317, E318, E323-325, E328, E329, E343-345, E349, E350-352, E355-357, E359, E365-368, E370, E375, E381, E384, E387-390, E399, E403, E408, E409, E418, E419, E429-436, E441-444, E446, E462, E463, E465, E467, E474, E476-480, E482-489, E491-496, E505, E512, E519-523, E535, E537, E538, E541, E542, E550, E552, E554-557, E559, E560, E574, E576, E577, E579, E580, E622-625, E628, E629, E632-635, E640, E641, E906, E908-911, E913, E916-919, E922-926, E929, E942-946, E957, E959, E1000, E1001, E1105, E1503, E1521.
І це далеко не весь перелік. Крім того, де гарантія в тому, що заборонені для виробництва Е-элементы не використовуються? 
Ось, наприклад, перелік Е-добавок, дозволених в Росії, але таких, що вважаються небезпечними:
Харчові добавки Е105, Е126, Е130, Е131, Е143, Е152, Е210, Е211, Е330, Е447 - є чинниками, що обумовлюють винекнення злоякісних пухлин.
Е221-226, Е320-322, Е338-341, Е407, Е450, Е461, Е466 - провокують утворення захворювань шлунково-кишкового тракту.
Харчова добавка Е239 може викликати алергічну реакцію.
Е171, Е320-322 - добавки, що викликають хвороби печінки і нирок.
Окрім цього заборонені в Європейському Союзі добавки: E102, E104, Е110, E111, Е120, E122, E124, E126, E141, E142, Е150, E212, E250, E251, E311-313, E477. 
                              1. Серед газованих напоїв: 
- «Фруктайм Дюшес», а також «Фієста Дюшес», похідні від компанії Сoca-cola (містять аспартам Е951);
- всі інші дочірні від виробника Coca-Cola;
- «Лимонад» (Грейтлі);
- «Маліна» (Салют-кола);
- «Барбарис» (Асорті);
- «Ситро» (Салют-кола) та ін.

2. Серед жувальних гумок, що особливо користуються популярністю в наші дні:
- «Dirol» (містить в своєму складі загусник Е414, що провокує захворювання шлунково-кишкового тракту; антиоксидант Е330; консервант Е296; фарбник Е171; емульгатор (по вказівці на упаковці) Е322, що є антиоксидантом, а також Е321 і глазирователь Е903);
- «Orbit» (містить сорбіт Е420, що відноситься до групи емульгаторів і стабілізаторів; мальтит Е965 (пеногасник-антифламінг, і наскільки він небезпечний - судити споживачу); стабілізатор Е422; загусник Е414; фарбник Е171; підсолоджувач аспартам Е951 і ін.).
Яка з цих жуйок менш небезпечна і чи коштує її споживати взагалі - особиста справа кожного! 

3. Серед деяких енергетичних напоїв:
- «ABSENTER ENERGY» (містить стабілізатор Е414; регулятор кислотності, він же антиоксидант Е330; консервант Е211);
- «JAGUAR» (містить консервант Е211; фарбники); 
До цієї ж групи можна віднести і велику частину енергетиків, що не містять алкоголю, навіть якщо в складі і не фігурує буквений код «Е», варто звертати увагу на назви складних компонентів, інакше яким же чином виправдовується «енергетична» дія на організм?! 

4. Серед чіпсів і сухарів:
- «Lays» в маленькій упаковці (містить аспартам Е951);
- «Pringles» (містить емульгатор Е471);
- сухарики «Кириешки» (містить підсилювач смаку Е621, Е627, Е631, Е551, фарбник Е100 і ін.).

5. Серед кисломолочних продуктів:
- «Активия» з додаванням чого-небудь, будь то фрукти або злаки (у складі загусник Е1442);
- «Растишка йогурт з фруктовим пюре» (той же загусник Е1442; фарбники і ін.) - продукт дитячого харчування!!!
- «Даниссимо» (загусник Е1442, регулятор кислотності).

6. Серед ковбасних виробів:
- ковбаса «Київський сервелат» (у складі виявлені стабілізатори і консервант нітрит натрію Е250);
- «Любительська» (містить консервант-фіксатор забарвлення, а також нітрит натрію Е250);

7. Серед марок морозива:
Як приклад можна привести продукцію «Ля Фам», де виявлені фарбник Е102, Е133, стабілізатори Е407, Е410, Е412, Е466, Е471. І це те, що їдять наші діти! 

8. Серед відомих виробників шоколаду:
- «Alpen Gold» (містять Е476, стабілізатори);
- «Несквік» (у складі виявлені Е124 і Е476).

Форма входу
Пошук
Календар
Годинник
Корисні програми
Euro Sport

Copyright MyCorp © 2019
Конструктор сайтів - uCoz